Nedostatak prostora i skup život prepreka su udomiteljstvu u gradovima, Zagreb, 12. 12. 2007.

ZAGREB, 12. prosinca 2007. (Hina) – Nedostatak stambenog prostora i puno veći životni troškovi nego na selu prepreka su razvoju udomiteljstva u urbanim sredinama, istaknuto je na današnjoj tribini "Perspektive urbanog udomiteljstva" koju je organizirao zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

Niska naknada koju udomitelji dobivaju za troškove smještaja djeteta ne mogu pokriti skup život u gradu i potaknuti urbano udomiteljstvo, napomenula je stručna savjetnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ana Butković.

Stoga predlaže zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, koje ima dobar socijalni program, da razmisli o uvođenju poticaja za udomiteljstvo.

"Uz 1.400 kuna koje obitelj dobiva od države za troškove udomljenog predškolskog djeteta, Grad Zagreb mogao bi dodati još 600 kuna da se pokriju troškovi vrtića, stanovanja i drugi troškovi koje seoska kućanstva nemaju ili ih dijelom mogu nadoknaditi vlastitom proizvodnjom hrane", kaže Butković.

Udomiteljstvo djece i odraslih u Hrvatskoj ima stogodišnju tradiciju, ali je zemljopisno nejednako razvijeno, tako da ga u Dalmaciji, gradu Zagrebu i drugim gradovima gotovo i nema, a u pojedinim ruralnim sredinama sjeverozapadne Hrvatske izrazito je razvijeno.

Struktura udomitelja kod nas je vrlo loša, oni su uglavnom starije dobi, nižeg obrazovanja i žive u seoskim sredinama, napominje Butković.

Više od 3.000 djece u Hrvatskoj je bez roditeljske skrbi, a od toga više od polovice još uvijek živi u dječjim domovima.

Smještaj u zamjensku, udomiteljsku obitelj smatra se čovječnijim, prirodnijim i jeftinijim oblikom skrbi za dijete, osobito za najmlađu djecu, na koju život u instituciji ostavlja dugoročno štetne posljedice.

U Zagrebu je udomljeno svega dvjestotinjak djece, a gotovo svi su smješteni u srodničke obitelji, tako da "stvarno" udomiteljstvo nije razvijeno.

Profesorica sa Studija za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta Marina Ajduković naglašava kako je poticanje udomiteljstva nužnost jer su sva istraživanja pokazala da djeca koja odrastaju u domovima imaju puno više problema u ponašanju i osjećajima, od depresije do agresivnosti.

Pri tomu treba paziti da se djeca smještaju u obitelji koje odgovaraju socijalnom sloju iz kojega dijete dolazi te podrijetlu djeteta, odnosno potječe li ono iz urbane ili ruralne sredine, istaknula je Ajduković.

Izvor: (Hina) xntod ymd