Author Topic: Profesionalizacija udomiteljstva  (Read 1461 times)

dorica

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 105
Profesionalizacija udomiteljstva
« on: 03. 10. 2015, 07:27:57 pm »
Udomitelji 24 sata na dan brinu o udomljenom djetetu, 365 dana u godini i tako desetak, dvadeset, trideset i više godina, a da  na kraju nemaju ni jedan dan mirovinskog staža.  U nekim krajevima Hrvatske zbog duge tradicije udomiteljstva ima udomitelja koji 30 ili 40 godina brinu o udomljenoj djeci, cijeli svoj život posvetili su brizi za djecu, a sada nemaju pravo na mirovinu. Današnja dobna i obrazovna struktura udomiteljskih obitelji je više nego poražavajuća. Prosječna životna dob udomitelja je 55 godina sa završenom osnovnom ili najviše srednjom školom. Mnogi od njih za nekoliko godina morati će pokucati na vrata socijalnih službi i tražiti financijsku pomoć jer  svih ovih godina nisu imali pravo na staž te nemaju pravo niti na minimalnu mirovinu, a zbog skromnih udomiteljskih naknada nisu mogli uštedjeti sredstva za starost.

Zašto su udomitelji jedini od kojih se očekuje humanost?  Smiju li oni razmišljati o svojoj starosti ? Ili još uvijek  vlada mišljenje da se udomitelj  sa 64 kn dnevne opskrbnine za dijete ( od kojih mora djetetu osigurati 5 dnevnih obroka, odjeću, obuću i sve ostale troškove koje svako dijete ima ) toliko obogati da mu ne treba mirovina. Pita li se netko zašto nema dovoljno udomitelja, zašto nema mladih  visokoobrazovanih udomiteljskih obitelji ?

Sreckica

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1833
Odg: Profesionalizacija udomiteljstva
« Reply #1 on: 04. 10. 2015, 07:24:12 am »
Bojim se da je i tamo gdje je udomiteljstvo tradicija sve manje udomitelja. Ukoliko ne bude promjena u vidu profesionalizacije biti će ih još manje. Na žalost još uvijek kod dijela ljudi postoji mišljenje da udomitelj stječe materijalna bogatstva kroz udomiteljstvo. .Naravno da oni koji tako misle nemaju namjeru postati i sami udomitelji i iskušati lakoću  bogaćenja u udomiteljstvu. Rad udomitelja kontroliraju svi -od prvog susjeda,  liječnika, kuhara u školi,  učitelja. ..do socijalnog radnika. .Potrebe udomljene djece su iste kao i potrebe naše biološke djece - osim hrane i oni žele i trebaju lijepu odjeću, žele i trebaju druženja van naših domova,  žele različite aktivnosti koje se naravno plaćaju. ..Na nama je da im sve to omogućimo iz 64 kn dnevno. ..Bilo bi lijepo da barem nas rad bude prepoznat priznavanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja pa da udomitelj ima pravo barem na minimalnu mirovinu. .
..dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...