Author Topic: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!  (Read 11436 times)

ehusakba

 • Newbie
 • *
 • Posts: 2
 ;)
Evo malo nekih savjeta kako do djeteta;

Prije svega znajte da ćemo do baze podataka malo pričekati bolja vremena. Centri i Ministarstvo imaju važnija posla!
Dakle, to znači da udomitelji koji žele dijete trebaju krenuti u akciju!

Prije svega trebate stalno nazivati svoj centar i pitati da li ima djece za vas ( barem 1 puta tjedno).
Nakon što ste ih tako malo izdavili, slobodno napišite dopis Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi da imate dozvolo već ( koliko) i da nitko nema dijete za vas, i pitajte što oni mogu učiniti da dobijete dijete.
Ministarstvo bi trebalo odgovoriti barem u roku 1 mjeseca.
Ako ne odgovore pošaljite isti dopis kao POŽURNICU, sa napomeno da im ponovo šaljete isti dopis i tražite odgovor.
Bilo bi dobro da se malo raspitate ima li neka udruga udomitelja blizu vas, te izvidite ima li još neki udomitelj koji ima dozvolu, a nema djece, pa možda i zajedno sročite neki dopis Ministarstvu. Oni su rekli da svaki propust Centra ili nesuradnju treba javiti njima - pa javite im.
Djece ima, puni su domovi!! samo oni malo teže izlaze iz domova!
Osim što se tako lijepo dopisujete sa Ministarstvom i svojim Centrom, napišite dopis u kojem javljate svim centrima za socijalnu skrb da imate slobodnog mjesta, i da vaš centar nema potrebe za time, pa eto nudite drugima. To pošaljite svim centrima prije svega u svojoj županiji. Ako ni oni nemaju djece. šaljite i obližnje županije, ako ni to ne upali, šaljite u sve županije. Sve adrese Centara zs socijalnu skrb imate na internetu, samo malo potražite.
Eto, pa tko zaista želi dijete, brzo će ga i dobiti ako se malo "potrudi".

Puno sreće i lako vam pisanje,  pozdrav

marijamu

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 83
Da, domovi su puni djece a mi udomitelji stojimo prazni, a kako sam ovdje vidjela, djeca više koštaju u domovima nego kod nas, a uz to kažu da srodničkim udomiteljima oduzimaju osobnu naknadu.
Ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čini tebi.

matija

 • Guest
Da, domovi su puni djece a mi udomitelji stojimo prazni, a kako sam ovdje vidjela, djeca više koštaju u domovima nego kod nas, a uz to kažu da srodničkim udomiteljima oduzimaju osobnu naknadu.

Srodničkim udomiteljima oduzimaju.... ja sam ostavila posao da bi izvukla ovo dijete na put razvoja i rasta... I sad će mi uzeti naknadu jer sam srodnički motivirana pa mi za to netreba plaća? Ovo je tako ponižavajuće!

Nije ni čudo što se obitelji i srodništva raspadaju kad se to društveno potpomaže! Poruka: nije opće poželjno imati veze s familijom. Kad se djete stavi u Dom društvo može dati opskrbninu za dijete 2000 + 100 kn za dijete, 3300 kn za brigu i skrb i plaćati sve dodatne troškove koji su neophodno potrebni... sve se rješava samo podizanjem slušalice telefona. A udomitelji kako ostvaruju svoja prava????

Oni koji odlučuju o udomiteljskim naknadama nebi ni u kojem životu za petsto kuna mjesečno posvetili nekome svoje vrijeme, da ne govorim o drugom... Valjda ih je sram davati djecu u udomiteljske obitelji sa naknadom od 500 kn pa ih rađe drže u domovima!

Ma stvarnoooooo!!!!

marijamu

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 83
E matija, ova ti je dobra.Pa da mi srodnici ne uzmemo tu djecu morali bi kod druge udomiteljske obitelji kojoj bi plaćali osobnu naknadu ili su ljuti što se mi trudimo oko te djece i nismo omogućili da dom dobije više. Za koga se ova zemlja zalaže, za domove ili za djecu. Stalno se govori da se radi za dobrobit djece,ali ja to baš i ne vidim jer mislim da djeci ne može biti bolje nigdje nego kod što bliže obitelji.Mi mijenjamo svoj život i podređujemo ga toj djeci da izađu na pravi put i za to nas kažnjavaju. A dobro, i tako ljudi misle da ih mi uzimamo da se obogatimo pa što nebi i država ili tko o tome odlučuje, isto tako mislila. Eto, ja sam danas dobila 161,00 kn osobne naknade za period od 1.08. do 10.08. Pazila sam ga 7 godina bez dinara dok su njegovi koristili i dd i socijalnu pomoć, pa ću i dalje bez tih 500,00 kn dok netko neshvati što znači odgajati tuđe dijete. Za udomitelje se nema jer daju socijalnu pomoć mladim narkomanima kojima je ispod časti raditi za sitnu lovu.
Pa tko je tu lud ???
Ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čini tebi.

matija

 • Guest
E matija, ova ti je dobra.Pa da mi srodnici ne uzmemo tu djecu morali bi kod druge udomiteljske obitelji kojoj bi plaćali osobnu naknadu ili su ljuti što se mi trudimo oko te djece i nismo omogućili da dom dobije više. Za koga se ova zemlja zalaže... Pa tko je tu lud ???

Tko je tu sve lud neznam, ali znam da mi nismo. Naknada od 500 kn nije plaća za rad to je simbolično nam dan novac. Pitam ja tebe tko bi cijeli mjesec radio za te novce ili kome bi to bila dovoljna naknada za rad za tjedan dana... dok ovi u Vrhu imaju takvu dnevnicu?

Kad je moj suprug potpisivao ugovor kod pravnice u Centru gdje se vodi dijete rekla mu je u lice: nek vam samo žena uzme dijete a mi ćemo vam davati mjesečno za čuvanje 3000 kn i za dijete 2100 kn. Kad je došao doma i rekao mi da zapravo neću nešto puno izgubiti, rekla sam da ga je razveselila lažima. Kad je on potpisao sve papire već sam znala apsolutno sve preko edukacije udomitelja i foruma koji su na netu. S njim baš i nisam o tome razgovarala -opterećen je poslom koji će još morati dosta dugo raditi do penzije a dijete bi mi uzeli kakav god bio zakon. Kakva je to pravnica koja laže budućem udomitelju? Rekli su nam u domu da zdravstvo vraća sve novce za obavezno mlijeko i lijekove kupljene za dijete jer djeca imaju sve besplatno. Mjesecima smo kupovali posebno mlijeko na recept i lijekove koji neidu na recept - skupljali smo račune i predali na zdravstveno kak su nam rekli u Domu da zdravstvo vraća. Smijali su nam se u zdravstvu i Dom nas je prevario... Za njih su jedni zakoni, a za nas su drugi.

tina79

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 57
Pozdrav Eva !
možda bi bilo dobro i od koristi da se stavi ovdje nekakov master dopisa i požurnice za MZSS kako udomitelji koji imaju potrebu kontaktirati MZSS to lakše učine da ne moraju sami kreirati dopis i požurnicu.
Bok !

da,slažem se sa ovim...s obzirom da bih kontaktirala MZSS,u svezi dobivanja dijeteta na udomljavanje..
iskreno nemam pojma kak bi uopće napisala dopis.. :-\
nekih ideja možda!??svaka je dobro došla. ;)

Anki

 • Guest
Napišite ono što zbog čeg se javljate.
Nema tu velike filozofije.

U prilogu ovog odgovora, napravila sam kostur dopisa.
kad ga napišete - možete mi ga poslati na moju e-mail adresu da ga pogledam.

tina79

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 57
Hvala Anki!
Malo se predomišljam pisati,MZSS i Centrima ili ne..nisam pametna??
Ne bih se htjela zamjeriti svojem Centru,ne znam kak će oni na to gledati kad saznaju :-\..je li itko slanjem molbi i zivkanjen drugih Centara dobio dječicu...??

magdalena

 • Guest
Na početku mog udomiteljstva,imala sam dozvolu malo manje od godinu prije nego sam dobila dijete,htjela sam sada i odmah dijete,pisala sam na preko 30 adresa Centara i domova od Slavonije do Dalmacije,suprug je bio na ispomoći u Istri(državni je službenik pa ponekad ljeti idu na ispomoć kolegama na more)i osobno je posjetio 2 Centra i ništa.Kad su me i nazvali iz drugih Centara(3 puta iz 3 različita grada)moj matični Centar nije odobrio da udomim djecu,još su mi rekli da bez njih ni ne mogu uzeti djecu koju želim.Imam poznanicu koja radi u Centru,ali ne mom matičnom,pa sam ju pitala zašto je tako.Odgovorila mi je da Centri "ne daju"udomitelje drugim Centrima jer ih "čuvaju"za potrebe svog područja.Dakle,radije prazna kuća jer te čuvam kad budem morao smjestiti dijete iz svoje okoline(imala sam ih 5-s ove dvije curice danas-i svi su sa mog područja i u nadležnosti matičnog mi Centra.Takva je situacija kod većine naših udomitelja,a neki su prazni još uvijek iako smo zajedno dobili dozvole.S obzirom da je ovdje tako kome bi naši "prazni"udomitelji pisali i zašto ako Centar stopira to što vam netko i odgovori.A da se dotaknem i mog supruga i Istre.kad je došao osobno ravnateljica tog Centra mu je rekla da oni gooodinama nisu imali potrebe za udomiteljima i otkantala ga.Ne obeshrabrujem vas,samo pišite i borite se,samo iznosim svoje iskustvi iako načelno gledano imala sam relativno sreću jer sam udomila prvo dijete nakon 11 mj.čekanja.Usput,zanima me da li udomitelji mogu uopće udomiti dijete bez pristanka matičnih im centara?Recimo,nemam nikoga,nazovu me iz Gospića,ja prihvatim,da li mogu i smijem bez mog Centra,meni je rečeno da ne?

margaret

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 227
Tendencija je da se djeca udomljuju na području iz kojeg dolaze, dakle da se ne izdvajaju iz svog okruženja, ukoliko to naravno nije u njihovom interesu. Meni je to prihvatljivo. Mislim da glavnu riječ pri smještaju treba imati  matični centar djeteta jer je interes djeteta na prvom mjestu.

magdalena

 • Guest
Tendencija je da se djeca udomljuju na području iz kojeg dolaze, dakle da se ne izdvajaju iz svog okruženja, ukoliko to naravno nije u njihovom interesu. Meni je to prihvatljivo. Mislim da glavnu riječ pri smještaju treba imati  matični centar djeteta jer je interes djeteta na prvom mjestu.

I meni je to logično,teži se da djeca budu u svom okruženju,svojoj školi i u blizini svojih obitelji.Ali zašto onda pričati budićim udomiteljima da zovu okolo Centre i pišu im ili u Ministarstvo kada znamo da ovisimo o svojim Centrima i da bez njih ionako ne ide udomljavanje?A i dosađivati svaki tjedan nekome,pa makar i ne ažurnim socijalnim službama,ne čini mi se uvijek dobra ideja.

tina79

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 57
magdalena slažem se..ima kontradiktornosti...jučer sam bila ko ris i nabrusila se kak ću pisati,zvati..ma svašta nešto i kad sam malo bolje razmislila,možda bolje ne..???
nemam pojma..al moram priznat da me strah da ne dobijem po piksi od svog Centra kad saznaju..
ne kužim ni priče kak je premalo udomitelja...a stojimo prazni!!??
nemam dugo dozvolu za udomiteljstvo,al mi stvarno ide na živce to zavlačenj i "čuvanje"za nešto,a dječica su u domu!!ne znam tko tu ima koristi.

Anki

 • Guest

ne kužim ni priče kak je premalo udomitelja...a stojimo prazni!!??
nemam dugo dozvolu za udomiteljstvo,al mi stvarno ide na živce to zavlačenj i "čuvanje"za nešto,a dječica su u domu!!ne znam tko tu ima koristi.

Mislim da je to onaj već poznati problem regionalne neraspoređenosti.
Negdje stvarno fali udomitelja.
Negdje ih stvarno ima taman.
Negdje ih stvarno ima "višak" (tog trena).

Važno je da timovi donesu najbolju odluku za dijete...


magdalena

 • Guest
magdalena slažem se..ima kontradiktornosti...jučer sam bila ko ris i nabrusila se kak ću pisati,zvati..ma svašta nešto i kad sam malo bolje razmislila,možda bolje ne..???
nemam pojma..al moram priznat da me strah da ne dobijem po piksi od svog Centra kad saznaju..
ne kužim ni priče kak je premalo udomitelja...a stojimo prazni!!??
nemam dugo dozvolu za udomiteljstvo,al mi stvarno ide na živce to zavlačenj i "čuvanje"za nešto,a dječica su u domu!!ne znam tko tu ima koristi.

Svima nam je to išlo na živce,ide i sada,imam dozvolu za 3-oje djece,a nikada ih nisam imala troje iako sam udomitelj 6 godina.Al strpljivost je ipak potrebna(meni je nekad nedostaje...ha,ha)Ne bih ništa činila bez znanja svog Centra iako imam za njih sto prigovora,jer isto mislim da bih,kako si zgodno rekla,isto dobila po piksi.
Ivane-uz dužno poštovanje nemojte tako oštro s Anki.Bez obzira što ona "brani" sustav,bez obzira što sam i sama osjetila puno puta nezainteresiranost djelatnika Centra...svemu je kriv loš zakon,a njega nije izmislila ni Anki ni bilo koji djelatnik bilo kojeg Centra.

Anki

 • Guest
Važno je da timovi donesu najbolju odluku za dijete...
Anki kada bi "Timovi "  donašali najbolje odluke onda niti jedno dijete nebi završavalo u dječjim domovima kod tolikog broja udomitelja koji po godini i više iako imaju valjanu licencu stoje prazni bez djeteta .

Ni u jednoj profesiji nema 100% savršenih djelatnika... ima ih svakakvih... i nećemo se pretvarati da je u CZSS drugačija situacija.
Ali isto tako, mislim da nije dobro širiti negativne vibracije da ispada da niko ne radi za dobrobit djeteta, da su svi loši i sl.

Ovo Ivane ne govorim vama, već općenito...

Vjerujem da onaj udomitelj kojeg zaista snađe "loš" djelatnik da mu sigurno nije lako i da se osjeća bez podrške... ali isto tako nemojmo zaboraviti da su udomitelji vrlo hrabri i odvažni ljudi (jer bez hrabrosti i volje ne može se obavljati takav posao!) i da bi trebali, uvijek biti dovoljno glasni da kažu što misle i da zatraže svoja prava, a opet i dovoljno diplomatski i dovoljno pristojni da to naprave na način da ne pogoršavaju odnose s Centrom.

Isto sam uvjerenja da se stvari mijenjaju. U Centre dolaze novi ljudi, Zakon se poboljšava, udomitelji se educiraju (doduše, mnogi preko udruga a ne preko redovnih edukacija iz CZSS) i Ministarstvo želi napraviti pozitivne pomake (staviti odredbu da se djeca smještavaju u udomiteljsku obitelj do 7 godine je velika stvar i toga nema nigdje u Europi).

Ono što bih ja voljela da se dogodi jest: kvalitetna kontrola, kao Centara tako i udomitelja... ali ponajviše Centara jer ako je udomitelj loš, opet je Centar kriv jer mu je dao dozvolu i nije ga (na vrijeme) kontrolirao...