Forum udomitelja za djecu

Za udomitelje => Udomiteljstvo u RH => Topic started by: ehusakba on 20. 09. 2011, 09:00:23 am

Title: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: ehusakba on 20. 09. 2011, 09:00:23 am
 ;)
Evo malo nekih savjeta kako do djeteta;

Prije svega znajte da ćemo do baze podataka malo pričekati bolja vremena. Centri i Ministarstvo imaju važnija posla!
Dakle, to znači da udomitelji koji žele dijete trebaju krenuti u akciju!

Prije svega trebate stalno nazivati svoj centar i pitati da li ima djece za vas ( barem 1 puta tjedno).
Nakon što ste ih tako malo izdavili, slobodno napišite dopis Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi da imate dozvolo već ( koliko) i da nitko nema dijete za vas, i pitajte što oni mogu učiniti da dobijete dijete.
Ministarstvo bi trebalo odgovoriti barem u roku 1 mjeseca.
Ako ne odgovore pošaljite isti dopis kao POŽURNICU, sa napomeno da im ponovo šaljete isti dopis i tražite odgovor.
Bilo bi dobro da se malo raspitate ima li neka udruga udomitelja blizu vas, te izvidite ima li još neki udomitelj koji ima dozvolu, a nema djece, pa možda i zajedno sročite neki dopis Ministarstvu. Oni su rekli da svaki propust Centra ili nesuradnju treba javiti njima - pa javite im.
Djece ima, puni su domovi!! samo oni malo teže izlaze iz domova!
Osim što se tako lijepo dopisujete sa Ministarstvom i svojim Centrom, napišite dopis u kojem javljate svim centrima za socijalnu skrb da imate slobodnog mjesta, i da vaš centar nema potrebe za time, pa eto nudite drugima. To pošaljite svim centrima prije svega u svojoj županiji. Ako ni oni nemaju djece. šaljite i obližnje županije, ako ni to ne upali, šaljite u sve županije. Sve adrese Centara zs socijalnu skrb imate na internetu, samo malo potražite.
Eto, pa tko zaista želi dijete, brzo će ga i dobiti ako se malo "potrudi".

Puno sreće i lako vam pisanje,  pozdrav
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: marijamu on 20. 09. 2011, 09:26:03 pm
Da, domovi su puni djece a mi udomitelji stojimo prazni, a kako sam ovdje vidjela, djeca više koštaju u domovima nego kod nas, a uz to kažu da srodničkim udomiteljima oduzimaju osobnu naknadu.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: matija on 22. 09. 2011, 11:22:13 am
Da, domovi su puni djece a mi udomitelji stojimo prazni, a kako sam ovdje vidjela, djeca više koštaju u domovima nego kod nas, a uz to kažu da srodničkim udomiteljima oduzimaju osobnu naknadu.

Srodničkim udomiteljima oduzimaju.... ja sam ostavila posao da bi izvukla ovo dijete na put razvoja i rasta... I sad će mi uzeti naknadu jer sam srodnički motivirana pa mi za to netreba plaća? Ovo je tako ponižavajuće!

Nije ni čudo što se obitelji i srodništva raspadaju kad se to društveno potpomaže! Poruka: nije opće poželjno imati veze s familijom. Kad se djete stavi u Dom društvo može dati opskrbninu za dijete 2000 + 100 kn za dijete, 3300 kn za brigu i skrb i plaćati sve dodatne troškove koji su neophodno potrebni... sve se rješava samo podizanjem slušalice telefona. A udomitelji kako ostvaruju svoja prava????

Oni koji odlučuju o udomiteljskim naknadama nebi ni u kojem životu za petsto kuna mjesečno posvetili nekome svoje vrijeme, da ne govorim o drugom... Valjda ih je sram davati djecu u udomiteljske obitelji sa naknadom od 500 kn pa ih rađe drže u domovima!

Ma stvarnoooooo!!!!
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: marijamu on 22. 09. 2011, 10:50:18 pm
E matija, ova ti je dobra.Pa da mi srodnici ne uzmemo tu djecu morali bi kod druge udomiteljske obitelji kojoj bi plaćali osobnu naknadu ili su ljuti što se mi trudimo oko te djece i nismo omogućili da dom dobije više. Za koga se ova zemlja zalaže, za domove ili za djecu. Stalno se govori da se radi za dobrobit djece,ali ja to baš i ne vidim jer mislim da djeci ne može biti bolje nigdje nego kod što bliže obitelji.Mi mijenjamo svoj život i podređujemo ga toj djeci da izađu na pravi put i za to nas kažnjavaju. A dobro, i tako ljudi misle da ih mi uzimamo da se obogatimo pa što nebi i država ili tko o tome odlučuje, isto tako mislila. Eto, ja sam danas dobila 161,00 kn osobne naknade za period od 1.08. do 10.08. Pazila sam ga 7 godina bez dinara dok su njegovi koristili i dd i socijalnu pomoć, pa ću i dalje bez tih 500,00 kn dok netko neshvati što znači odgajati tuđe dijete. Za udomitelje se nema jer daju socijalnu pomoć mladim narkomanima kojima je ispod časti raditi za sitnu lovu.
Pa tko je tu lud ???
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: matija on 30. 09. 2011, 01:14:25 am
E matija, ova ti je dobra.Pa da mi srodnici ne uzmemo tu djecu morali bi kod druge udomiteljske obitelji kojoj bi plaćali osobnu naknadu ili su ljuti što se mi trudimo oko te djece i nismo omogućili da dom dobije više. Za koga se ova zemlja zalaže... Pa tko je tu lud ???

Tko je tu sve lud neznam, ali znam da mi nismo. Naknada od 500 kn nije plaća za rad to je simbolično nam dan novac. Pitam ja tebe tko bi cijeli mjesec radio za te novce ili kome bi to bila dovoljna naknada za rad za tjedan dana... dok ovi u Vrhu imaju takvu dnevnicu?

Kad je moj suprug potpisivao ugovor kod pravnice u Centru gdje se vodi dijete rekla mu je u lice: nek vam samo žena uzme dijete a mi ćemo vam davati mjesečno za čuvanje 3000 kn i za dijete 2100 kn. Kad je došao doma i rekao mi da zapravo neću nešto puno izgubiti, rekla sam da ga je razveselila lažima. Kad je on potpisao sve papire već sam znala apsolutno sve preko edukacije udomitelja i foruma koji su na netu. S njim baš i nisam o tome razgovarala -opterećen je poslom koji će još morati dosta dugo raditi do penzije a dijete bi mi uzeli kakav god bio zakon. Kakva je to pravnica koja laže budućem udomitelju? Rekli su nam u domu da zdravstvo vraća sve novce za obavezno mlijeko i lijekove kupljene za dijete jer djeca imaju sve besplatno. Mjesecima smo kupovali posebno mlijeko na recept i lijekove koji neidu na recept - skupljali smo račune i predali na zdravstveno kak su nam rekli u Domu da zdravstvo vraća. Smijali su nam se u zdravstvu i Dom nas je prevario... Za njih su jedni zakoni, a za nas su drugi.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: tina79 on 04. 10. 2011, 12:17:27 pm
Pozdrav Eva !
možda bi bilo dobro i od koristi da se stavi ovdje nekakov master dopisa i požurnice za MZSS kako udomitelji koji imaju potrebu kontaktirati MZSS to lakše učine da ne moraju sami kreirati dopis i požurnicu.
Bok !

da,slažem se sa ovim...s obzirom da bih kontaktirala MZSS,u svezi dobivanja dijeteta na udomljavanje..
iskreno nemam pojma kak bi uopće napisala dopis.. :-\
nekih ideja možda!??svaka je dobro došla. ;)
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: Anki on 04. 10. 2011, 01:20:33 pm
Napišite ono što zbog čeg se javljate.
Nema tu velike filozofije.

U prilogu ovog odgovora, napravila sam kostur dopisa.
kad ga napišete - možete mi ga poslati na moju e-mail adresu da ga pogledam.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: tina79 on 04. 10. 2011, 07:18:48 pm
Hvala Anki!
Malo se predomišljam pisati,MZSS i Centrima ili ne..nisam pametna??
Ne bih se htjela zamjeriti svojem Centru,ne znam kak će oni na to gledati kad saznaju :-\..je li itko slanjem molbi i zivkanjen drugih Centara dobio dječicu...??
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 04. 10. 2011, 08:16:14 pm
Na početku mog udomiteljstva,imala sam dozvolu malo manje od godinu prije nego sam dobila dijete,htjela sam sada i odmah dijete,pisala sam na preko 30 adresa Centara i domova od Slavonije do Dalmacije,suprug je bio na ispomoći u Istri(državni je službenik pa ponekad ljeti idu na ispomoć kolegama na more)i osobno je posjetio 2 Centra i ništa.Kad su me i nazvali iz drugih Centara(3 puta iz 3 različita grada)moj matični Centar nije odobrio da udomim djecu,još su mi rekli da bez njih ni ne mogu uzeti djecu koju želim.Imam poznanicu koja radi u Centru,ali ne mom matičnom,pa sam ju pitala zašto je tako.Odgovorila mi je da Centri "ne daju"udomitelje drugim Centrima jer ih "čuvaju"za potrebe svog područja.Dakle,radije prazna kuća jer te čuvam kad budem morao smjestiti dijete iz svoje okoline(imala sam ih 5-s ove dvije curice danas-i svi su sa mog područja i u nadležnosti matičnog mi Centra.Takva je situacija kod većine naših udomitelja,a neki su prazni još uvijek iako smo zajedno dobili dozvole.S obzirom da je ovdje tako kome bi naši "prazni"udomitelji pisali i zašto ako Centar stopira to što vam netko i odgovori.A da se dotaknem i mog supruga i Istre.kad je došao osobno ravnateljica tog Centra mu je rekla da oni gooodinama nisu imali potrebe za udomiteljima i otkantala ga.Ne obeshrabrujem vas,samo pišite i borite se,samo iznosim svoje iskustvi iako načelno gledano imala sam relativno sreću jer sam udomila prvo dijete nakon 11 mj.čekanja.Usput,zanima me da li udomitelji mogu uopće udomiti dijete bez pristanka matičnih im centara?Recimo,nemam nikoga,nazovu me iz Gospića,ja prihvatim,da li mogu i smijem bez mog Centra,meni je rečeno da ne?
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: margaret on 04. 10. 2011, 08:38:01 pm
Tendencija je da se djeca udomljuju na području iz kojeg dolaze, dakle da se ne izdvajaju iz svog okruženja, ukoliko to naravno nije u njihovom interesu. Meni je to prihvatljivo. Mislim da glavnu riječ pri smještaju treba imati  matični centar djeteta jer je interes djeteta na prvom mjestu.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 05. 10. 2011, 10:03:23 am
Tendencija je da se djeca udomljuju na području iz kojeg dolaze, dakle da se ne izdvajaju iz svog okruženja, ukoliko to naravno nije u njihovom interesu. Meni je to prihvatljivo. Mislim da glavnu riječ pri smještaju treba imati  matični centar djeteta jer je interes djeteta na prvom mjestu.

I meni je to logično,teži se da djeca budu u svom okruženju,svojoj školi i u blizini svojih obitelji.Ali zašto onda pričati budićim udomiteljima da zovu okolo Centre i pišu im ili u Ministarstvo kada znamo da ovisimo o svojim Centrima i da bez njih ionako ne ide udomljavanje?A i dosađivati svaki tjedan nekome,pa makar i ne ažurnim socijalnim službama,ne čini mi se uvijek dobra ideja.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: tina79 on 05. 10. 2011, 10:44:02 am
magdalena slažem se..ima kontradiktornosti...jučer sam bila ko ris i nabrusila se kak ću pisati,zvati..ma svašta nešto i kad sam malo bolje razmislila,možda bolje ne..???
nemam pojma..al moram priznat da me strah da ne dobijem po piksi od svog Centra kad saznaju..
ne kužim ni priče kak je premalo udomitelja...a stojimo prazni!!??
nemam dugo dozvolu za udomiteljstvo,al mi stvarno ide na živce to zavlačenj i "čuvanje"za nešto,a dječica su u domu!!ne znam tko tu ima koristi.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: Anki on 05. 10. 2011, 11:33:31 am

ne kužim ni priče kak je premalo udomitelja...a stojimo prazni!!??
nemam dugo dozvolu za udomiteljstvo,al mi stvarno ide na živce to zavlačenj i "čuvanje"za nešto,a dječica su u domu!!ne znam tko tu ima koristi.

Mislim da je to onaj već poznati problem regionalne neraspoređenosti.
Negdje stvarno fali udomitelja.
Negdje ih stvarno ima taman.
Negdje ih stvarno ima "višak" (tog trena).

Važno je da timovi donesu najbolju odluku za dijete...

Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 05. 10. 2011, 07:38:58 pm
magdalena slažem se..ima kontradiktornosti...jučer sam bila ko ris i nabrusila se kak ću pisati,zvati..ma svašta nešto i kad sam malo bolje razmislila,možda bolje ne..???
nemam pojma..al moram priznat da me strah da ne dobijem po piksi od svog Centra kad saznaju..
ne kužim ni priče kak je premalo udomitelja...a stojimo prazni!!??
nemam dugo dozvolu za udomiteljstvo,al mi stvarno ide na živce to zavlačenj i "čuvanje"za nešto,a dječica su u domu!!ne znam tko tu ima koristi.

Svima nam je to išlo na živce,ide i sada,imam dozvolu za 3-oje djece,a nikada ih nisam imala troje iako sam udomitelj 6 godina.Al strpljivost je ipak potrebna(meni je nekad nedostaje...ha,ha)Ne bih ništa činila bez znanja svog Centra iako imam za njih sto prigovora,jer isto mislim da bih,kako si zgodno rekla,isto dobila po piksi.
Ivane-uz dužno poštovanje nemojte tako oštro s Anki.Bez obzira što ona "brani" sustav,bez obzira što sam i sama osjetila puno puta nezainteresiranost djelatnika Centra...svemu je kriv loš zakon,a njega nije izmislila ni Anki ni bilo koji djelatnik bilo kojeg Centra.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: Anki on 05. 10. 2011, 07:51:06 pm
Važno je da timovi donesu najbolju odluku za dijete...
Anki kada bi "Timovi "  donašali najbolje odluke onda niti jedno dijete nebi završavalo u dječjim domovima kod tolikog broja udomitelja koji po godini i više iako imaju valjanu licencu stoje prazni bez djeteta .

Ni u jednoj profesiji nema 100% savršenih djelatnika... ima ih svakakvih... i nećemo se pretvarati da je u CZSS drugačija situacija.
Ali isto tako, mislim da nije dobro širiti negativne vibracije da ispada da niko ne radi za dobrobit djeteta, da su svi loši i sl.

Ovo Ivane ne govorim vama, već općenito...

Vjerujem da onaj udomitelj kojeg zaista snađe "loš" djelatnik da mu sigurno nije lako i da se osjeća bez podrške... ali isto tako nemojmo zaboraviti da su udomitelji vrlo hrabri i odvažni ljudi (jer bez hrabrosti i volje ne može se obavljati takav posao!) i da bi trebali, uvijek biti dovoljno glasni da kažu što misle i da zatraže svoja prava, a opet i dovoljno diplomatski i dovoljno pristojni da to naprave na način da ne pogoršavaju odnose s Centrom.

Isto sam uvjerenja da se stvari mijenjaju. U Centre dolaze novi ljudi, Zakon se poboljšava, udomitelji se educiraju (doduše, mnogi preko udruga a ne preko redovnih edukacija iz CZSS) i Ministarstvo želi napraviti pozitivne pomake (staviti odredbu da se djeca smještavaju u udomiteljsku obitelj do 7 godine je velika stvar i toga nema nigdje u Europi).

Ono što bih ja voljela da se dogodi jest: kvalitetna kontrola, kao Centara tako i udomitelja... ali ponajviše Centara jer ako je udomitelj loš, opet je Centar kriv jer mu je dao dozvolu i nije ga (na vrijeme) kontrolirao...
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 05. 10. 2011, 08:14:06 pm
Vjerujem da onaj udomitelj kojeg zaista snađe "loš" djelatnik da mu sigurno nije lako i da se osjeća bez podrške... ali isto tako nemojmo zaboraviti da su udomitelji vrlo hrabri i odvažni ljudi (jer bez hrabrosti i volje ne može se obavljati takav posao!) i da bi trebali, uvijek biti dovoljno glasni da kažu što misle i da zatraže svoja prava, a opet i dovoljno diplomatski i dovoljno pristojni da to naprave na način da ne pogoršavaju odnose s Centrom.

Anki,koja glasnoća i kome?Imam prijateljicu,6 godina ima dozvolu,zajedno smo krenule u ovo,nazvala je i pitala što čekaju i zašto joj ne daju dijete,mislim nazvala CZSS.Psiholog iz tima joj je hladno odgovorio da nemaju djecu na skladištu i da joj ne može pomoći.Koja glasnoća i hrabrost iza takvog odgovora?Što je trebala?Ići izvikivati parole pred centar,pisati ministru(onda tek nema djece),izvikivati parole sa galerije Sabora ili štrajkati pred Ministarstvom?Anki teorija vam je odlična...ali u praksi je to sasvim drugačije.Novi ljudi u Centrima?Vi ih spominjete.Kod nas rade već 20 godina isti ljudi koji će tu dočekati i mirovinu.Ponavljam ne živimo svi u i uz Zagreb
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: Anki on 05. 10. 2011, 08:44:52 pm

Što je trebala?Ići izvikivati parole pred centar,pisati ministru(onda tek nema djece),izvikivati parole sa galerije Sabora ili štrajkati pred Ministarstvom?Anki teorija vam je odlična...ali u praksi je to sasvim drugačije.Novi ljudi u Centrima?Vi ih spominjete.Kod nas rade već 20 godina isti ljudi koji će tu dočekati i mirovinu.Ponavljam ne živimo svi u i uz Zagreb

U Zagrebu (koliko čujem) nije idila, tako da svugdje ima te hladnoće koju spominjete... barem tako čujem... i  ne mislim da bi trebala izvikavati parole. To niko nije reko iako pretpostavljam da se referirate na diskusiju o prosvjedima.

Vidim da skačemo s teorije na praksu i natrag na teoriju, pa da ne bi jedni o kruškama a drugi o jabukama, ajmo konkretno:
 
Što bi po Vama trebao udomitelj učiniti?
I ovo nije pitanje (samo) za Magdalenu,  nego za sve udomitelje koji osjećaju da nešto ne štima u sustavu...
Nije niti retoričko pitanje, već zaista realno pitanje: Što učiniti? Ima li ko ideju kako poboljšati svoju poziciju svojim snagama?

I jedno podpitanje: Zašto mislite da pisanje Ministarstvu gubite šansu da dobijete dijete?
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 05. 10. 2011, 08:46:42 pm
I anki još nešto,oprostite,ali moram...14.10.održava se na Kaptolu tribina,puno stručnjaka,svakom bi udomitelju dobro došlo to čuti i vi ste 19.9.uputili poziv na ovom forumu za tu tribinu.Npr.ja ne bih znala dovesti ni auto do Kaptola...nisam nikada vozila po Zagrebu...bila 3 puta u 10 god.sa suprugom...busa već godinama nemam tj.imam jedan u 6 ujutro i vozim se do tamo do 10,nazad mora netko doći po mene u najbliže mjesto do kojeg imam bus,a to je 40km od mog mjesta.Mada sam ja u prednosti jer ću bar nešto o tome čuti na ovom forumu.A moja baka N(tako zovemo jednu udomiteljicu,65 joj je godina,udomila je do sada oko 20-tero djece,danas većina već odrasli ljudi koji joj redovno dolaze sa svojim obiteljima)neće ni znati za ovo jer sporo i piše,a kamoli da zna za forum,link,post...al je odlična udomiteljica i radi taj posao sa VELIKIM srcem.I nitko joj nema pravo bilo što zamjeriti.Pa kad odlučite reći kako su udomitelji neaktivni i ne bore se za sebe,a trebali bi razmislite o velikom broju udomitelja kao baka N ili meni kojoj je podhvat doći do metropole i za pametnije stvari,a ne za sjedenje u galeriji Sabora
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 05. 10. 2011, 09:01:24 pm
Anki-pisanjem Ministarstvu zakonski ne bi smjeli kako naša Tina kaže dobiti po piksi,ali i tu se miješaju teorija i praksa.Već smo ustvrdili da udomitelj ne može dobiti dijete bez svog Centra,zar ne?Ako piše Ministarstvu,onda oni operu njih u Centru da ne rade pa se vi žalite jer u našem sklopu vlada ona da ako nešto kažeš odmah si nekoga napadao,ondi oni u Centru zaborave na tebe.Ne čine ti ništa,ali te zaborave.To je kao sa šefom u firmi.Radnici sve vide,ali kada netko nešto kaže onda je za čas bez posla(naša udomiteljska prednost je samo u tome što nam o tome ne ovisi egzistencija iako vjerujte da ima puno onih koji teme krpaju kućni proračun pa zato šute)Što napraviti,pitali ste me?U državi uređenoj kao naša,sa kroničnim nedostatkom novca koji se nenamjenski raspoređuje,sa zakonima koji svaki službenik tumači drugačije(neki udomitelji imaju pravo neki ne na poreznu olakšicu za udomljeno dijete recimo kao primjer),sa zakonima u kojima možete izvrtati sto rupa jer ga svako tumači po potrebi,u državi u kojoj građani trebaju vlasti samo pred izbore...NIŠTA.Možemo lajati na mjesec(tako se u mom kraju kaže kad radiš nešto bez veze),a ja sam mišljenja da je bolje to vrijeme iskoristiti za djecu.Jednog dana kada budemo uređeno društvo možda,al dugo ćemo čekati
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 05. 10. 2011, 09:08:19 pm
Kad sam spominjala Zagreb nisam mislila da je vama toplije,nego da ste bliže događajima pa onda lako Ivan sjedi u galeriji Sabora ili prosvjeduje i posjećujete tribine i osnivate udruge i čini vam se kako je lakše nego što zaista jest.Opisala sam vam kako bi izgledao moj put u Zg,pa vi vidite da li mi je uopće do borbe kad se sjetim gdje je Zg i koliko me taj put stoji.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: Anki on 05. 10. 2011, 09:18:40 pm
Pa kad odlučite reći kako su udomitelji neaktivni i ne bore se za sebe,a trebali bi razmislite o velikom broju udomitelja kao baka N ili meni kojoj je podhvat doći do metropole i za pametnije stvari,a ne za sjedenje u galeriji Sabora

Draga Magdalena,

upravo zbog regionalnih, obrazovnih i ostalih razlika među udomiteljima, treba postojati organizirana grupa ljudi koja će zagovarati bolji i kvalitetniji model (često s boravištem u ZG). Nitko ne očekuje da baka N stopira do Zagreba i ode na tribinu i debatira s udrugom sudaca. Isto tako nitko ne očekuje da Vi, sposobna, obrazovna, pretpostavljam mlađa žena, prevaljuje kilometražu. Ali možda će se u vašoj regiji nešto organizirati pa ćete tamo dati svoj doprinos... Nećemo osuđivati nikoga, niti ćemo mjeriti nečiji doprinos... barem ja neću. 

Forum je ta organizirana grupa ljudi i odradio je dosta posla u zagovaranju ovu godinu, kao i u prošlim godinama. A vjerujem da su i druge udruge dale svoj konkretan doprinos. Zapravo, sigurno jesu. Ti procesi možda nisu vidljivi, ali oni koji su dugo u udomiteljstvu mogu napraviti paralelu "prije - poslije". I proces je trom i spor i socijala je često zadnja rupa na svirali - niko to ne poriče...

Galerija Sabora, parole, prosvjedi - to je spomenuto u kontekstu prošlosti i to od našeg forumaša Ivana koji je tome svjedočio, ja o tome ništa ne znam, osim što sam se nadovezala kako je to jedna od metoda... a metoda ima još. I dobro ih je proanalizirati...

Što napraviti,pitali ste me?U državi uređenoj kao naša,sa kroničnim nedostatkom novca koji se nenamjenski raspoređuje,sa zakonima koji svaki službenik tumači drugačije(neki udomitelji imaju pravo neki ne na poreznu olakšicu za udomljeno dijete recimo kao primjer),sa zakonima u kojima možete izvrtati sto rupa jer ga svako tumači po potrebi,u državi u kojoj građani trebaju vlasti samo pred izbore...NIŠTA.Možemo lajati na mjesec(tako se u mom kraju kaže kad radiš nešto bez veze),a ja sam mišljenja da je bolje to vrijeme iskoristiti za djecu.Jednog dana kada budemo uređeno društvo možda,al dugo ćemo čekati

Iako su vam polazne točke poprilično realne, moram reći da ako bismo slijedili ovu uputu, onda možemo zatvoriti ovaj web forum, sve udruge koje okupljaju udomitelje, ne vjerovati u poboljšanje sustava, ne vjerovati u organiziranost udomitelja. Ja to ne želim. Uostalom, onda i ovo moje vrijeme (22:11) koje izdvajam (a i ostali koji su tu) iako mi je davno prošlo radno vrijeme, je uzalud. Ja to tako ne vidim...

Ponavljam citat koji mi uvijek stoji u uho kad god pomislim da stvari u koje vjerujem postaju uzaludne:

"Nitko nije učinio veću grešku od osobe koja nije učinila ništa jer je mogla učiniti malo"


Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: tina79 on 05. 10. 2011, 09:25:56 pm
bravo magdalena,upravo sam to htjela reći..ja ću pisati ministarstvu,i žicat centre okolo...moj centar će dobiti pljusku od ministarstva,a ja od centra..djeteta neću ni vidjeti..
e pa sad,molim lijepo...budi ti pametan!!
Anki ne znam baš da dolaze novi ljudi..i kod nas sjede isti već 20 godina i dobro su ukorjenjeni..
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 06. 10. 2011, 11:45:01 am
Nisam mislila Anki da se ne treba ništa raditi,ali me zasmetalo od vas i Ivana naročito što spominjete termin nezainteresirani udomitelji.Načelno vas podržavam i poštujem vašu borbu za bolje,ali sam vam htjela ukazati da ima udomitelja koji bi,ali nemaju mogućnosti.Ili nemaju internet da uopće vide svoje mogućnosti.A prema mom sudu zato su isključivo krivi CZSS i njihov nerad jer bi oni trebali usmjeravati i pomagati svojim udomiteljima.Ja sam knjigovođa i ako imam problem i nešto ne znam onda idem svom referentu,a ne Ministrici financija.Zašto bih radila posao za koji već postoje plaćeni ljudi?Ali gospoda su lijena pa se pravdaju nezainteresiranim udomiteljima.Ne tražim da me zovu svaki dan i informiraju me,ali ako ih nešto pitam trebali mi odgovoriti,a ne gledati da me oštete lošim odgovorom.Nisu svi po CZSS loši,ali o njima,ovim predanim i dobrima,ne mogu pisati kad ih nisam upoznala(samo bih mogla napisati knjigu o glupostima kojih sam se naslušala u CZSS,kao npr.dolazim nešto potpisati,mlada socijalna radnica piše to što trebam i razgovara sa mnom o meni,kad čuje koliku plaću imamo suprug i ja uz još jedan solidan prihod,ona diže glavu s računala i pita me da zašto sam ja udomitelj kad imam veće prihode od nje...komentar suvišan)Kad CZSS počnu pomagati svojim udomiteljima,upoznavati ih gdje se što događa,pokušavati iznaći kako da udomitelji kao ja što lakše i jeftinije dođu u Zg na neku korisnu tribinu,kad počnu raditi korisne stvari s nama i po našim Centrima onda će biti i manje nezainteresiranijih udomitelja.U 6 godina nikada nisu ništa organizirali sem 4 do sada edukacije koje organiziraju u 2 popodne i u pola 4 fajrunt.Od toga pola sata pijemo kavu i smješkamo se jedni drugima.U neko buduće uređenije vrijeme njih će se trebati stisnuti prve.Ne sve naravno i svaka čast onima koji rade svoj posao.Sinoć sam otišla spavati,nisam baš više ni tako mlada iako vam hvala za ono mlađa udomiteljica.U mojim godinama svako poistovjećivanje s mlađa je poželjno.Nisam stara,ali ni u cvijetu mladosti.Ha,ha.Pozdrav Anki i ugodan dan
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 06. 10. 2011, 12:24:07 pm
Draga Anki,još samo ovo,pitali ste me zašto mislim da udomitelji ne smiju ništa reći u CZSS i u Ministarstvu?Nažalost ne smijem otvoreno govoriti ni ovdje jer me Mirjamu prozove i spominje odmah moju profesiju...a što bi mi tek radili u CZSS kad bih otvorila usta.Ako ste i vi moje postove shvatili kao kritiziranje ispričavam se.Prepuštena sam sama sebi,čak i kada bih htjela osnovati udrugu nemam s kim,o mnogim stvarima nemam pojma pa sam samo htjela pitati ili dati svoje viđenje stvari.Ako je pogrešno recite,ako prihvatim dobro,a ako ne opet dobro.Kritiku uvijek prihvaćam...ali zapovijedne tonove baš i ne volim,a ni to da li sam trebala biti pravnik(možda i jesam,al sam samo neuki udomitelj)Oprostite mi i vi i Mirjamu ako sam vas nečim povrijedila,nije mi bila namjera.Želim vam objema puno uspjeha u radu,pozdravljam vaša nastojanja,ali imam jednostavno mišljenje o nekim stvarima drugačije od vašeg.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: magdalena on 06. 10. 2011, 01:05:38 pm
Iskreno,Ivane,upustila sam se u opasne rasprave,dobila po piksi,kako zgodno kaže Tina,i najbolje da nadalje samo pratim diskusiju.Ja samo očekujem lijepu riječ,podršku,savjet,poštovanje od djelatnika CZSS,naknadom i opskrbninom sam zadovoljna(ima puno obitelji čija djeca nemaju 2000kn mjesečno,kad se podijele primanja roditelja na njih mnogi nemaju ni toliko),nisam u 6 godina nikakav boljitak vidjela koji su učinile udruge(dozvoljavam da nisam dobro pratila),pravne propise ne znam i to je istina pa se nisam trebala uopće uključivati.I vama pozdrav i puno uspjeha u radu
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: Anki on 06. 10. 2011, 02:51:03 pm
Hoćemo se vratiti na početak ove teme?

Hajdemo zajedno, bez razmišljanja tko je tko i s kojim iskustvom i kojim obrazovanjem, razgovarati koje su mogućnosti udomitelja na čekanja.
Možda ih nema. Možda ih ima.
Da vidimo što mislite.

(http://handinhandwecan.com/wp-content/uploads/2011/06/hand_in_hand.jpg)
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: Sreckica on 06. 10. 2011, 04:24:08 pm
Slažem se Anki...tema je otišla u drugom smjeru...
Nadam se da će se formiranjem Zavoda u kojima će biti Timovi za udomiteljstvo lakše riješiti problemi udomitelja na čekanju...a trebao bi i taj famozni Registar udomitelja konačno ugledati svjetlo dana :)
Naravno da se može pisati i u Ministarstvo..i žaliti se...i sve to lijepo zvuči...ali u praksi naravno da nam u interesu mora biti što bolja suradnja s našim matičnim centrom.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: matija on 06. 10. 2011, 06:54:47 pm

Isto sam uvjerenja da se stvari mijenjaju. U Centre dolaze novi ljudi, Zakon se poboljšava, udomitelji se educiraju (doduše, mnogi preko udruga a ne preko redovnih edukacija iz CZSS) i Ministarstvo želi napraviti pozitivne pomake (staviti odredbu da se djeca smještavaju u udomiteljsku obitelj do 7 godine je velika stvar i toga nema nigdje u Europi).

Ono što bih ja voljela da se dogodi jest: kvalitetna kontrola, kao Centara tako i udomitelja... ali ponajviše Centara jer ako je udomitelj loš, opet je Centar kriv jer mu je dao dozvolu i nije ga (na vrijeme) kontrolirao...

Ja sam u Nazorovoj upoznala majku koja je u Belgiji rodila, a pošto je bila konzumentica droge - automatski joj je oduzeto roditeljsko pravo i dijete smješteno u udomiteljsku obitelj. Ona mi je rekla da u Belgiji nema domova za malu djecu. Ona je iskopala sve veze za dopremi dijete u Hrvatsku jer ovdje su zakoni li-la pa je tako morala samo dokazati dobru volju da se liječi i mogla je dalje biti važan čimbenik u životu svoga djeteta. Što je tu dobro a što nije - nije na meni da sudim, ali ipak u nekim zemljama Europe postoje sustavi koji funkcioniraju - što kod nas nije vidljivo.

Kontrola! Slažem se da rad treba kontrolirat ali kontrolirat ovo malo rada nema smisla. Bojim se da ljudi još nisu spremni unutar struke ukazivati na nerad - pa ćemo se načekati kad će se prirodno sve staviti u red!

Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: marijamu on 06. 10. 2011, 10:39:35 pm
Što se tiče CZSS, ja sam zadovoljna s njihovim radom. Rado surađuju i daju odgovore na pitanja. Redovno imamo sastanke jednom mjesečno. Danas smo imali i malo su nam tumačili novi zakon. Po novom zakonu neće svatko moći dobiti licencu kao udomitelj, dakle, može nakon obuke pasti ako tim zaključi da nije za taj posao što do sada nije bio slučaj. Dakle, neće se više za obuku moći prijavljivati kad hoćeš, nego kad se raspiše natječaj. Mislim da će se, kad se oforme zavodi, lakše doći do djeteta jer će se udomiteljski ugovor sklapati s matičnim zavodom, a dijete možete dobiti iz drugog Zavoda s uputnicom. Barem smo dobili takvo objašnjenje danas.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: tina79 on 07. 10. 2011, 07:47:06 pm
Jel se zna kad bi Zavodi trebali profunkcionirati??
nekako mi to izgleda tako daleko.. ???
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: marijamu on 07. 10. 2011, 09:26:00 pm
Za sad se ne zna, ali bi domovi trebali nestati kao takvi i prenamjenili bi se u nešto drugo.
Title: Odg: Udomitelji na čekanju! Nemojte više čekati - radite i vi nešto!!
Post by: Fifi i cvjetno društvo on 05. 07. 2012, 11:09:21 am
Ja sam bila udomitelj na čekanju gotovo do toga da mi je uskoro i istekla dozvola prva (3 godine).....
ali.....nisam se predavala...iako je bilo teško...kad si sama u svemu tome i oni koji bi ti trebali pomoći imaju drugog posla...

Bilo je teško...stalno pisala dopise po centrima (matični centar mi to nije dozvoljavao,ali ja sam to ipak radila  8) )

pa zvala,pa pisala dopise,pa zvala i opet tako po nekoliko puta.....a naslušala se svega preko telefona...
svaki centar svoja priča  ???

pa imala taman jedan postupak da djeca dođu kod nas i odjednom netko to sve stopira...

pljuska.... :(

ali nisam odustala....(čitaj...Svaki dan Boga molila da se dogodi čudo)

opet zvala i zvala...

i jednog dana....za ne povjerovat kad sam čula socijalnu radnicu iz izvanjskog centra kako mi govori "gospođo nazvali ste u pravi trenutak, evo mi trenutno moramo hitno zbrinuti itd....

srce lupa,sreća najveća....sve nešto nevjerujem da je to istina.... :o

Moj centar obavješten  ;D i dobijam odobrenje  :D

Nije lako BITI udomitelj, ali isto tako nije lako ni POSTATI udomitelj, jako sam se borila da dođem do ovoga,hrpa živaca mi je trebala i puna vreća strpljenja....ali isplatilo se... ;)

Zovite izvanjske centre,pišite dopise,ne odustajte....plivajte uzvodno i stići će te na svoj cilj!
 :-*