UNICEF-ZAJEDNO DO BOLJE JAVNE SKRBI O NAJMLAĐIMA


Zagreb, 12. svibnja 2010.

Povodom Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja i petoga rođendana akcije Svako dijete treba obitelj, održava se stručni skup „Udomiteljstvo djece mlađe od 3 godine", u zajedničkoj organizaciji UNICEF-ova ureda za Hrvatsku i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Brojna istraživanja potvrdila su štetnost domskog smještaja za razvoj najmlađih pa je važno da i politike javne skrbi o djeci imaju kapaciteta provoditi preporuke stručnjaka koje idu u korist stvaranja podrške specijaliziranome udomiteljstvu za najmlađu djecu.

Skup je otvorila UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović, podsjetivši: „Prije pet godina smo pokrenuli veliku nacionalnu kampanju kojoj je cilj bio približiti javnosti udomiteljstvo i pozvati sve koji to žele i mogu da pruže toplu obiteljsku skrb za djecu koja ne mogu odrastati u svojim biološkim obiteljima. Iako se otada broj djece u institucijama smanjio, danas smo tu jer je pred nama još dosta posla, posebno kada su u pitanju najmlađi."

Ravnateljica Uprave za socijalnu skrb pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić ovom je prigodom govorila o udomiteljstvu u kontekstu reformi sustava socijalne skrbi te razvijenosti udomiteljstva po regijama.

Predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku, Lora Vidović posebno je istaknula partnerstvo s građanima i tvrtkama koji su podržali UNICEF-ovu akciju Svako dijete treba obitelj te suradnju s Ministarstvom, pravobraniteljicom za djecu, centrima za socijalnu skrb i stručnjacima „UNICEF-ov poziv zajedno za djecu zaživi svaki puta kada se okupe relevantne društvene snage koje mogu ostvariti promjene u korist djece. Kada govorimo o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi znamo koliko su nam potrebne promjene koje će omogućiti svakome djetetu da se razvija i odrasta u toplom obiteljskom okruženju. Unatoč krizi u kojoj smo se našli, dugujemo djeci najbolje i zato je važno da i dalje nastavimo raditi na onome što nam znanost ponavlja – a to je da je za svako dijete najbolje kada odrasta u toploj i brižnoj obitelji."

Dodatna potpora pri donošenju politika i odluka vezanih za alternativnu skrb djece dolazi i u obliku hrvatskoga prijevoda Smjernica UN-a o alternativnoj skrbi za djecu koje je danas predstavila programska voditeljica UNICEF-a u Hrvatskoj, Đurđica Ivković.

Tekst preuzet sa UNICEF-ove web stranice.