UNICEF-10 PREPORUKA ZA RAZVOJ UDOMITELJSTVA

Zagreb, 31. ožujka 2010.
U sklopu UNICEF-ove akcije Svako dijete treba obitelj koja ove godine obilježava svoj peti rođendan danas je predstavljena publikacija „Udomiteljstvo djece u Hrvatskoj – analiza stanja i prijedlog smjernica" koja po prvi puta donosi sveobuhvatni pregled podataka o udomiteljstvu djece posljednjih godina te preporuke za razvijanje politika koje će podržati zamjensku obiteljsku skrb za djecu.
Uz autoricu publikacije, prof.dr.sc Antoniju Žižak, na predstavljanju su govorile i ravnateljica Uprave za socijalnu skrb Tatjana Katkić Stanić, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Lora Vidović te programska voditeljica pri UNICEF-u Đurđica Ivković.

U ovoj publikaciji se može naći analiza mnoštva podataka – od službenih statistika do istraživanja u koja su bili uključeni udomitelji, stručnjaci u socijalnoj skrbi i djeca – koji daju vrlo detaljnu sliku o stanju udomiteljstva u Hrvatskoj.

Ta analiza je bila podloga za niz tematskih rasprava između stručnjaka u socijalnoj skrbi, sudaca, udomitelja, predstavnika udruga te Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Iz tih rasprave su zatim razvijene 10 smjernica za razvoj udomiteljstva djece u Hrvatskoj. Kako bi „najbolji interes djeteta" postao standard svih postupanja prema djeci, jedna od temeljnih smjernica je i veće povezivanje sustava koji provode javne politike za djecu i obitelji. Predlaže se i:

  • Definirati svrhu i ciljeve udomiteljstva djece u Hrvatskoj.
  • Propisati vrste udomiteljstva za djecu i standardizirati proceduru odlučivanja o smještaju i postupke koje je potrebno poduzeti tijekom smještanja djeteta u određenu vrstu smještaja /udomiteljsku obitelj.
  • Planski raditi na promicanju pozitivne slike udomiteljstva djece u Hrvatskoj.
  • Razviti načine informiranja, pripremanja i uključivanja djece u proces odlučivanja o smještaju izvan vlastite obitelji.
  • Razviti načine pripremanja i uključivanja bioloških roditelja u proces odlučivanja o smještaju djeteta izvan vlastite obitelji te načine rada na pripremi za povratak djeteta u obitelj.
  • Razviti modele stalno dostupne i obvezne edukacije i supervizije stručnjaka.

Predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Lora Vidović ovom je prilikom naglasila važnost udomiteljstva u zajedničkom planu Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a te je dodala kako je upravo partnerstvo s Ministarstvom zdravstava i socijalne skrbi ključno kako bi dobra praksa postala dijelom sustava zaštite djece. Također, podsjetila je kako su sve aktivnosti u sklopu akcije Svako dijete treba obitelj financirane donacijama građana i tvrtki kojima se i ovom prigodom zahvalila na potpori.

Udomiteljstvo djece u Hrvatskoj – analiza stanja i prijedlog smjernica (pdf)

Tekst preuzet sa UNICEF-ove web stranice.