6. KONFERENCIJA UDOMITELJA DJECE HRVATSKE, Pula 28.5.2010.

šesta konferencija udomitelja djece Hrvatske pod nazivom "Srodničko udomiteljstvo i biološka djeca udomitelja" održana je u Puli, 28. svibnja 2010. u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece u okviru projekta "Za kvalitetno udomiteljstvo djece u RH“ koji se provodi u suradnji s partnerima iz Nizozemske International Child Development Initiatives (ICDI) .

Program

Konferencija je otvorena pozdravnim riječima gđe. Sonje Grozić-Živolić, pročelnice Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Istarske Županije; gđe. Silvije Hrelja, voditeljice Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Pule; gđe. Ines Puhar, ravnateljice Obiteljskog centra Istarske Županije, te gđe. Eve Husak Bačac, predsjednice Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

U središnjem dijelu programa izložena su sljedeća pozvana izlaganja:

„Srodničko udomiteljstvo“Mirjana Bartolić, soc. radnik i srodnički udomitelj

„Biološka djeca udomitelja i udomiteljstvo“Danijela Ustić, soc. pedagog, Obiteljski centar Istarske Županije

Iskustvo biološkog djeteta udomiteljaMartina Igrec

Iskustva iz NizozemskeRene de Bot, Flexus, Rotterdam

„Biti SOS mama i ostati mama“- iskustva SOS dječjeg sela Hrvatska
Gordana Daniel, pedagoška savjetnica u SOS dječjem selu, dipl. soc. radnik

Predstavljanje programa „Podrška razvoja samopouzdanja za udomljenu djecu i biološku djecu udomitelja“voditelji pilot programa pri Forumu za kvalitetno udomiteljstvo djece

Sudionici

Na konferenciji je sudjelovalo 84 sudionika. Od udomitelja prisustvovali su članovi udruga ”H.U. OAZA” Rovinj, ”Nadomak sunca” Oprtalj, ”Zipka” Varaždin, ”Nada” Ivanec, ”Udruga udomitelja Istarske Županije” Pula, te ”Put ka sreći” Koprivnica. Također je sudjelovalo 14 mladih, te stručni djelatnici iz Centara za socijalnu skrb (Rovinj, Pula, Labin, Pazin, Poreč, Senj, Bjelovar, Duga Resa, Križevci, Koprivnica, Zlatar Bistrica, Zaprešić, Osijek, Varaždin), Domova za djecu (Lovran, Majmajola) te predstavnici Gradskog poglavarstva grada Pule, SOS – dječjeg sela Hrvatska, Obiteljskog centra Istarske Županije i Zagreba, Udruge LETIM, Zaklade za civilno društvo Istre, Zajednice žena Bujštine, te predstavnici Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i nizozemski partner iz agencije Flexus.

Zaključci konferencije

Donesena su dva glavna zaključka iz radioničkog dijela konferencije gdje su zajedno diskutirali udomitelji i stručnjaci:

1. Cijeli sustav bi se prije svega uvijek trebao voditi načelom najboljeg interesa djeteta (bilo da se donose propisi, odluke i dr.), kao što je i sama preporuka Konvencije o pravima djeteta da je za djecu najbolje da se prije svega na prvome mjestu radi sa biološkim roditeljima djece, zatim kada dođe do situacije da se dijete mora izdvojiti iz vlastite obitelji da se prvo pokuša smjestiti u obitelj srodnika, potom u udomiteljsku obitelj, a na zadnjem mjestu u instituciju. Poruka konferencije je bila da se upravo to i poštuje u praksi.

2. Da bi se pružila kvalitetna udomiteljska skrb djeci koja su izdvojena iz vlastite obitelji, biološkoj djeci udomitelja, srodničkim, te nesrodničkim udomiteljima, treba povećati broj stručnjaka bilo u postojećim institucijama, bilo osnivanjem novih, poput agencija kao što je to u inozemstvu (što se kod nas već duže spominje, a nikako da se realizira).