4. SUSRET UDOMITELJSKIH OBITELJI ZA DJECU, Pula 29.5.2010.

U subotu 29. svibnja održan je Četvrti susret udomiteljskih obitelji za djecu u prostorima i okolici hotela Brioni, okruženog šumom i prelijepim plažama. Program aktivnosti osmislili i izveli su voditelji udruge ”Suncokret-OLJIN” (Suncokret-odgoj za ljubav i nenasilje). Cijeli susret je financiran, kao aktivnost projekta „Za kvalitetno udomiteljstvo djece“, kroz MATRA program Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

Oko 117 djece, mladih i udomitelja za djecu iz različitih krajeva Hrvatske okupilo se na cjelodnevnom druženju. Skupu su još prisustvovali predstavnice CZSS Varaždina, partner iz Nizozemske agencije Flexus, voditelji aktivnosti susreta iz udruge ”Suncokret-OLJIN”, te udruge LETIM i volonteri.

Prvi dio programa obuhvaćao je zajedničke edukativne radionice za udomitelje i djecu, kojima je cilj bio bolje međusobno upoznavanje, razvijanje komunikacije, unapređenje obiteljskih odnosa, te poticanje suradnje među djecom i udomiteljima u rješavanju svakodnevnih životnih situacija.

Drugi dio programa, aktivnosti osnaživanja u prirodi, bio je usmjeren na djecu i mlade koji su mogli uživati na otvorenom pošto je i vrijeme bilo lijepo. Te aktivnosti imaju za cilj poticati sudionike na suradnju i zajednička (timska) nastojanja ka ostvarivanju cilja, kao i razvijati svijest o važnosti zdravlja i brige za sebe kroz fizičke aktivnosti i boravak u prirodi. Za to vrijeme odrasli su imali na raspolaganju slobodno vrijeme da se bolje međusobno upoznaju i izmjene iskustva, prošetaju ili odmore, kako je tko htio iskoristiti svoje slobodno vrijeme.